Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus megtisztító ereje
  2024-03-18 08:58:16, hétfő
 
  Jézus megtisztító ereje

Lekció: Lk 5,12-16 Textus: Lk 5,13

Voltál már valaha együtt olyan emberrel, aki mocskos volt, de úgy tűnt, hogy nincs tudatában az állapotának? Mit szólnál, ha ez a személy az orvosod lenne? Amikor éppen vizsgálni készül téged, észreveszed, hogy a keze piszkos és véres. És nem visel gumikesztyűt! Tény, hogy 150 évvel ezelőtt az orvosok még nem tudták, hogy a fertőzést a piszkos kéz terjeszti. A legjobb kórházakban minden hatodik nő szülés után "gyermekágyi láznak" nevezett betegségben halt meg. Egy orvos napi munkája a boncteremben kezdődött, ahol boncolásokat végzett. Onnan a szülészetre ment, hogy megvizsgálja a várandós anyákat anélkül, hogy kezet mosott volna!
Egy magyar orvos, Semmelweis Ignác (1818-1865) volt az első ember a történelemben, aki a kézmosás elmulasztását összefüggésbe hozta a fertőzés és a halál következményével. A várandós anyák kivizsgálása előtt klórmészoldattal megmosta a kezeit, és tizenegy évnyi gyakorlat után az elhalálozási arány az ő páciensei körében mindössze egy volt az ötvenből. Sikerei ellenére azonban hiába vitatkozott kollégáival. Bár széles körben tartott előadásokat, gyakorlatilag senki sem hitt neki. Az orvosok és a bábák évszázadok óta kézmosás nélkül hozták világra a csecsemőket, és egyetlen orvos sem akart most változtatni ezen a szokáson! Semmelweis 47 éves korában halt meg tisztázatlan körülmények között, miközben kollégái még mindig az arcába röhögtek.
Ez hihetetlennek tűnik, és mégis van egy lelki párhuzam. Bűnösök milliói vannak lelkileg beszennyezve, éveken át tartó mocskos bűnökkel, de nem veszik észre, hogy szükségük van a megtisztulásra. Nap mint nap az elméjük tele van büszkeséggel, bujasággal, kapzsisággal, féltékenységgel, haraggal, gyűlölettel, bosszúval, hálátlansággal és még egy sor más bűnnel. Ajkuk ártalmas pletykákat terjeszt, elferdítik az igazságot, ha az a saját előnyükre válik, ízléstelen vicceket mesélnek, hétköznapi beszédüket mocskos szavak tarkítják, és még az Úr szent nevét is hiábavalóan használják. Egyetértéssel néznek olyan tévéműsorokat és filmeket, amelyek tele vannak érzékiséggel, erőszakkal és a romlottság minden formájával. Viselkedésüket az motiválja, ami a saját előnyükre szolgál, még akkor is, ha az másoknak árt. És mégis, ha megkérdezed az ilyen embert: "Miért engedjen be téged Isten a mennybe?", akkor kivétel nélkül azt fogja válaszolni: "Mert alapvetően jó ember vagyok".
Azoknak az orvosoknak, akik tagadták a mosdatlan kezük és a pácienseik fertőzése közötti kapcsolatot, mikroszkópra volt szükségük, hogy meglássák a fertőzést okozó baktériumokat. A bűnösnek, aki nem látja, hogy szüksége van a megtisztulásra, szüksége van a Szentlélek általi meggyőzésre Isten Igéje által, hogy felnyissa a szemét a szent Isten előtti szennyezettségére. Ha egyszer meglátja a nagy szükségét, a bűnös ezután Jézushoz jöhet, aki egyedül tud foglalkozni ezzel a szükségével.
Az igeszakaszunk egy leprást mutat be, aki Jézushoz jött megtisztulni. A Bibliában a lepra egy rettegett betegség, amely a bűnt jelképezi. Erre utal igeszakaszunkban az a tény, hogy a leprás nem gyógyulást, hanem megtisztulást kér, amit Jézus meg is adott. A "megtisztíthatsz", "tisztulj meg" és "megtisztulásodért" szavak ezt a hasonlóságot hangsúlyozzák ki. A lepra szertartásilag beszennyezte az embert, így ha meg is gyógyult, akkor is el kellett mennie a paphoz, és egy átfogó tisztulási szertartást kellett elvégeznie, mielőtt vissza lehetett volna fogadni a vallási közösségbe és az istentiszteletre.
[A Bibliában a "lepra" számos bőrbetegségre utalhat, de a legrosszabb formája az volt, amit mi Hansen-kórként ismerünk. Ennek a szörnyű betegségnek két formája van. Mindkettő egy bőrfolt fehér vagy rózsaszín elszíneződésével kezdődik. A jóindulatúbb forma néhány helyen erre a bőrelszíneződésre korlátozódik, és még a kezeletlen esetek is egy-három év alatt meggyógyulnak.
William Barclay leírja a betegség rosszabbik formájának borzalmas lefolyását:
,,Kezdődhet kis csomókkal, amelyek elfekélyesednek. A fekélyekből bűzös váladék folyik; a szemöldök kihullik; a szemek mereven bámulnak; a hangszalagok elfekélyesednek, a hang rekedtté válik, és a légzés zihálóvá válik. A kezek és a tapintás mindig elfekélyesednek. Lassan a beteg fekélyes kinövések tömegévé válik. A lepra e fajtájának átlagos lefolyása kilenc év, és mentális hanyatlással, kómával és végül halállal végződik.
A lepra azzal kezdődhet, hogy a test valamelyik részén megszűnik minden érzékelés; az idegpályák érintettek; az izmok elsorvadnak; az inak összehúzódnak, míg a kezek olyanok lesznek, mint a karmok. Ezt követi a kezek és lábak fekélyesedése. Ezután következik az ujjak és lábujjak fokozatos elvesztése, míg végül egy egész kéz vagy lábfej is leeshet. A lepra e fajtájának időtartama húsz és harminc év között van. Ez egyfajta szörnyű, lassan bekövetkező halál, amelyben az ember centiméterenként egyre közelebb kerül a halálhoz."
A Biblia kétségtelenül a lepra ezen formájára utal, amikor a leprást úgy írja le, mint aki "olyan, mint egy halott, akinek a teste félig meg van emésztve, amikor kijön anyja méhéből" (4Mózes 12:12). A rabbik azt mondták, hogy a leprás a "csapás" alatt van.]
Bár a fizikai betegség szörnyű volt, ennek a szörnyű társadalmi következményei az ókori Izraelben csak tovább fokozták a nyomorúságot. Josephus szerint a leprásokkal úgy bántak, "mintha tulajdonképpen halottak lennének" (idézi Barclay). A mózesi törvény előírta, hogy az illetőt ki kell zárni a társadalomból, beleértve a családját is. Szakadt ruhát kellett viselnie, fejét fedetlenül kellett hagynia, ajkát el kellett takarnia, és azt kellett kiáltania: "Tisztátalan! Tisztátalan!", bárhová ment is, hogy figyelmeztessen másokat, hogy maradjanak távol tőle (3Mózes 13:45).
Lukács, az orvos elmondja, hogy ezt az embert teljesen elborította a lepra (Lukács 5:12). Betegsége előrehaladott állapotban volt. De elég kétségbeesett volt ahhoz, hogy megszegje a tilalmat, és Jézushoz közeledjen, térdre borulva előtte, könyörögve: "Ha akarod, megtisztíthatsz engem". Látom, ahogy a tanítványok ijedten meghátrálnak, hogy ilyen közel kerültek ehhez a beteg emberhez. Képzeljük el a további megdöbbenésüket, amikor Jézus ahelyett, hogy meghátrált volna, kinyújtotta a kezét, megérintette az embert, és azt mondta: ""Akarom; tisztulj meg!""! És ahelyett, hogy Jézus beszennyeződött volna, az ember azonnal megtisztult! Ez a csoda megmutatja nekünk Jézus megtisztító erejét, nemcsak a leprától, hanem a bűntől is. A lelki lecke az a nagyszerű hír, hogy ...
Jézus megtisztít minden bűnöst, aki érzékeli a szükségletét, és Hozzá fordul.
Először talán azt kérdezed: "Miért ne akarna mindenki Jézushoz jönni lelki megtisztulásért?". De a probléma az, hogy a bűnösök nem érzékelik a tisztátalanságukat, ezért nem látják szükségét annak, hogy Jézushoz jöjjenek. Ezért:
1.A bűnösöknek fel kell ismerniük és el kell ismerniük kétségbeejtő, reménytelen helyzetüket, és Jézushoz kell fordulniuk megtisztulásért.
Az első lépés ebben a folyamatban az, hogy...
A.A bűnösöknek fel kell ismerniük, és el kell ismerniük kétségbeejtő, reménytelen helyzetüket.
Ez a leprás tudta, hogy rossz állapotban van, és ha Jézus nem segít rajta, akkor nincs reménye. Bizonyára hallott Jézus számos gyógyító csodájáról, ezért kétségbeesésében megkockáztatta az esetleges megkorbácsolást azzal, hogy Jézushoz fordult. Az ember kétségbeejtő, reménytelen helyzete, amelyet a leprája okozott, a bűn pusztító természetét mutatja be:
(1).A bűn beszennyezi és cselekvőképtelenné teszi a bűnöst.
Ahogyan a leprások szertartásilag tisztátalanok voltak, és ki voltak zárva a nyilvános istentiszteletből, úgy a bűnösök is tisztátalanok a Szent Isten előtt. A tisztátalan bűnösök soha nem lehetnek a mennyben Istennel, aki megközelíthetetlen világosságban lakik. Ahogyan a lepra nemcsak a külső megjelenést, hanem a belső szerveket is érinti, úgy a bűn a testet és a lelket is megfertőzi. Még a bűnös jó cselekedetei is szennyezettek, olyanok mint a szennyes rongyok Isten szemében (Ézs 64:6).
(2).A bűn egymástól való eltávolodást és a kapcsolatok megszakadását okozza.
A leprásnak családjától és barátaitól elkülönítve kellett élnie. Soha nem érezhette felesége meleg, gondoskodó érintését. Nem tarthatta ölében gyermekeit vagy unokáit, és nem érezhette, hogy a nyakát átkarolják. Nem tudott együtt étkezni a családjával, vagy nem lehetett jelen, hogy élvezze a nevetés egy pillanatát. Nyilvánvaló, hogy ez az elszigeteltség megszakította a korábban szoros és gondoskodó kapcsolatokat. Ugyanígy a bűn is feszültséget és gyakran az emberi kapcsolatok teljes megszakadását okozza. Férjek és feleségek, akik egykor mélyen szeretve érezték magukat, a bűn miatt megkeserednek és elidegenednek egymástól. Apák, akik egykor minden ellenségtől megvédték volna gyermekeiket, a bűn miatt amely jelen van mindkét oldalon, durvák és kegyetlenek dacos, dühös kamaszaikkal szemben. A kapcsolatok e megromlása miatt...
(3).A bűnt magányt eredményez a bűnös számára.
El tudjátok képzelni, milyen magányos lehetett ez a leprás ember, miután ki kellett költöznie az otthonából, és távol kellett élnie a szeretteitől? Amint a bűn belépett az emberi faj életébe, az első házaspár, akik teljes meghittségben éltek egymással, ami abban nyilvánult meg, hogy meztelenül és szégyenkezés nélkül voltak egymás jelenlétében, most fügefalevelekkel takarták be magukat, és Ádám Évát hibáztatta a bajaiért. Mivel a bűn elszigetel minket egymástól és Istentől, magányt eredményez. A bűnösök gyakran olyanok, mint két sündisznó, akiknek a hideg miatt össze kell bújniuk, de amikor közel kerülnek egymáshoz, megszúrják egymást.
(4).A bűn egyre rosszabbá válik, és lelki halállal végződik.
Ahogy a lepra is egyre súlyosabbá vált, amíg a leprás meg nem halt, ugyanígy a bűn is. Ha Jézus Krisztus nem tisztítja meg, a bűnösnek fizikai halállal kell szembenéznie, majd azzal, amit a Biblia "második halálnak" nevez, vagyis az Istentől való örök elválasztottsággal a tűz tavában (Jel 20:14-15). Érdekes, hogy ugyanazokat a tisztítóeszközöket, amelyeket a leprás meggyógyítására használtak - cédrusfa, izsóp és karmazsin - csak egy másik helyzetben használták, nevezetesen annak a megtisztítására, aki egy halott test érintése által beszennyeződött (4Mózes 19:6, 18; 3Mózes 14:4-7). Ahogy a Jakab 1:15 fogalmaz: "a bűn pedig kiteljesedve, halált nemz".
(5).A bűnre nincs emberi gyógymód.
Ennek a leprásnak nem volt emberi reménye a gyógyulásra. Kétségtelen, hogy voltak sarlatán orvosok a "kígyóolajos gyógymódjaikkal", akik minden fillért elvettek volna a szegény leprástól, de nem tudták volna meggyógyítani. Valószínűleg jó szándékú családtagok és barátok meséltek a leprásnak valamilyen népi gyógymódról, amely állítólag meggyógyított egy másik leprást. Talán megpróbálta megváltoztatni az étrendjét. De semmi sem használt. A világ összes akaratereje sem tudta meggyógyítani. Nem segített semmilyen jó szándék, pozitív gondolkodás vagy ígéret, hogy másképp fog élni. Nem volt más reménye, mint a Jézus által történő csodálatos gyógyulás.
A bűnre azonban nincs emberi gyógymód. Elhatározásokat tehetsz és megígérheted, hogy megváltozol. Elmehetsz pszichoterápiára, és megpróbálhatsz betekintést nyerni a múltadba. A világ néhány bölcsessége segíthet abban, hogy megtanulj jobban kijönni másokkal, de egyik sem tud kibékíteni azzal a Szent Istennel, akinek törvényét megszegted. Tagadhatod a bűntudatodat, és mondhatod magadnak, hogy az nincs is. De ott van, és nincs emberi mód arra, hogy eltávolítsd. Ez a leprás megmutatja nekünk, lelki leprásoknak, az egyetlen reményt számunkra:
B.A bűnösöknek Jézushoz kell folyamodniuk a megtisztulásért.
Alfred Edersheim elmondja, hogy egy leprást, aki megsértette a szükséges elkülönítést, 39 korbácsütéssel büntettek. Ez a leprával teli ember azonban úgy gondolta, hogy nincs vesztenivalója. Ha megverik, valószínűleg meghal, és az nem lehet rosszabb, mint az élő halál. Ezért bátran odament Jézushoz, és hittel kiáltotta: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem". Nem tudjuk, hogy a férfi az "Úr" cím alatt az istenség teljes jelentését értette-e, ugyanis jelenthette csak azt is, hogy "uram". De annak a hitének fényében, hogy Jézusnak hatalma van meggyógyítani őt, a férfi legalábbis elismerte, hogy Jézus nagy próféta. A "ha Te akarod" kifejezéssel a férfi nem kérdőjelezte meg az Úr könyörületességét. Inkább alávetette magát az Ő szuverenitásának, hiszen nyilvánvalóan nem Isten akarata, hogy minden embert fizikailag meggyógyítson. Nem követelte a gyógyítást, hanem alázatosan, hittel jött.
Ez a leprás nagyszerű példája annak, hogy a bűnösök hogyan fordulhatnak és hogyan kell Jézushoz fordulniuk a bűneikből való megtisztulásért. Hittel kell jönnünk, hogy Ő képes megtisztítani minket. Tudjuk, hogy Ő kész megtisztítani minden bűnöst, aki hozzá jön, mert Ő maga kijelentette: "aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el" (János 6:37). De még így sem szabad úgy jönnünk, hogy a megtisztulást követeljük, mintha valamiképpen jogunk lenne rá, hanem azzal az alázatos lélekkel, amely azt mondja: "Uram, jogosan elítélhetnél engem sok bűnömért, de ha Te akarod, megmoshatsz és meggyógyíthatsz". Mi történik, amikor egy bűnös így jön Jézushoz?
2.Jézus készségesen megadja a teljes megtisztulást, majd megparancsolja az Ő szavának való engedelmességet.
Látjuk Jézus együttérzését ezzel a nyomorult emberrel mind fizikai érintésében, mind kedves szavaiban: "Akarom, tisztulj meg". Jézus meggyógyíthatta volna az embert azzal, hogy kimondja a szót anélkül, hogy megérintené, de azok legnagyobb megdöbbenésére, akik ezt látták, Jézus megérintette ezt a beteg embert. William Barclay megjegyzi: "A zsidó számára nincs elképesztőbb mondat az Újszövetségben, mint ez az egyszerű kijelentés: "Jézus kinyújtotta kezét és megérintette a leprást"". Bármely hétköznapi ember szertartásos fertőzést kapott volna ettől az érintéstől. De ahelyett, hogy beszennyeződött volna, Jézus teljes, azonnali megtisztulást adott ennek az embernek. Valaki azt mondta, hogy Jézus szava: "Akarom", amelyet ez a hatalmas cselekedet támaszt alá, Isten és csakis Isten szava, akinek mindenható akarata az oka mindennek (J. C. Ryle). Ez azt mutatja:
A.Jézus teljes tisztulást ad minden bűnösnek, aki hittel hozzá fordul.
Ez a leprás nem öltözött a legszebb, legtisztább ruháiba, és nem próbálta elrejteni a testét borító szörnyű sebeket és torzulásokat. A betegségének minden rútságával együtt jött Jézushoz, és tisztulásért könyörgött, Jézus pedig válaszul azonnal és véglegesen megtisztította őt a betegség minden nyomától. Néha az emberek azt gondolják: "Nem jöhetek Jézushoz, amíg meg nem tisztulok a legrosszabb bűneimtől". Vagy eljönnek Jézushoz, de megpróbálják elrejteni vagy lekicsinyelni romlottságuk szörnyűségét. Ne tedd ezt. Gyere Jézushoz minden szennyeddel és szivárgó sebeiddel együtt. Tartsd az Ő színe elé a bűn által szétmarcangolt kézcsonkjaidat. Abban a pillanatban, ahogy ezt megteszed, érezni fogod Jézus gyógyító érintését, amint azt mondja neked: " Akarom; tisztulj meg". Ő ezt szabadon megadja, ami kizárólag az Ő kegyelmén alapszik, nem pedig a bűnösben lévő bármin.
A Jézus által felkínált tisztulás nem csupán külsődleges. Megtisztítja a beszennyezett lelkiismeretet, a belső embert. Ahogy ez a leprás azonnal és teljesen meggyógyult, úgy a Krisztusban bízó bűnös is azonnal és teljesen megtisztul, teljesen megbékél Istennel. Minden olyan vallás, amely azt tanítja, hogy a jó cselekedetek és bűnbánati cselekedetek révén fokozatosan üdvözülsz, kegyetlen és gonosz. Kegyetlen, mert a bűnösöket a bűntudat rabságában tartja. Soha nem tudják, hogy elég jócselekedetet tettek-e ahhoz, hogy a mennyei mérleg a javukra billentse a mérleg nyelvét. Gonosz, mert tagadja Jézus vérének tisztító erejét és a hívő bűnösnek ingyen adott igazságosságát. A Biblia azonban világosan megerősíti, hogy "aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak Isten a hitét számítja igazságul" (Róma 4:5). Még ha tele is vagy a bűn leprájával, gyere Jézushoz, és folyamodj hozzá a megtisztulásért, és Ő szabadon, azonnal megadja azt.
Néhány törvényeskedő ember azt kifogásolja, hogy ha Isten a cselekedeteinktől függetlenül teljes megbocsátást ad, akkor az emberek úgy élnek, ahogyan akarnak. A Szentírás azonban világosan tanítja, hogy ez nem így van:
B.Jézus teljes engedelmességet követel minden bűnöstől, aki hittel hozzá fordul.
Jézus megparancsolta ennek a megtisztított leprásnak, hogy senkinek ne szóljon: "Hanem menj, mutasd meg magad a papnak, és ajánlj fel áldozatot a megtisztulásodért, ahogy Mózes parancsolta, bizonyságul nekik" (5:14). Lukács csak az eredményről számol be, hogy a Jézusról szóló hír még jobban elterjedt (5:15); Márk 1:45 azonban azt mondja, hogy a hír azért terjedt még jobban, mert a megtisztított ember nem engedelmeskedett Jézusnak, és önként hirdette a gyógyulását. Valószínűleg Jézus parancsának nem az volt a célja, hogy ez az ember örökre hallgasson a gyógyulásáról, hanem az, hogy előbb menjen el, és teljesítse a törvény követelményét. Jézus tanúságot akart tenni a zsidó papok előtt mind arról, hogy azért jött, hogy betöltse a törvényt, mind pedig arról, hogy ő a Messiás, akinek hatalma van nemcsak a leprásokat, hanem a bűnösöket is megtisztítani (lásd 5:20).
Ennek a megtisztított leprásnak az engedetlensége érthető - ki ne lett volna hajlandó ezt a háztetőkről kiabálni? De ez még mindig nem menti fel őt; engedelmeskednie kellett volna Jézusnak (lásd Márk 1:43). Ebből megtudhatjuk, hogy ...
(1).Az engedelmesség veszélybe kerül, ha érzéseink alapján cselekszünk.
Kétségtelen, hogy ez az ember nem értette, hogy Jézus miért parancsolja neki, hogy hallgasson. Elég furcsa volt az a helyzet, hogy egy ember engedetlen volt a tanúságtétel miatt! De Jézust a papok előtti tanúságtétel foglalkoztatta, és tudta, hogy ennek a csodának a hirdetése csak nagyobb tömegeket fog vonzani, akik gyógyulást akarnak, de akiket nem érdekel az Isten Igéjének való engedelmesség. A férfi azonban az érzései alapján cselekedett, nem pedig az Úr Jézusnak való engedelmességből.
Érzelemközpontú kultúrában élünk. Gyakran előfordul, hogy amikor valaki megkérdez egy fiatalt a megtéréséről, a válasz, amit kap, valahogy így hangzik: "Egyszerűen csak éreztem az Urat az összejövetelen és a zenében, és egészen jól éreztem magam, ezért előrementem, és elimádkoztam az imát, és még soha életemben nem éreztem magam olyan jól. Tényleg érzem a Lelket itt a gyülekezetetekben is". Néhány héttel később, amikor komoly problémáik vannak a keresztyén életükben, ezt lehet hallani: "Nem érzem úgy az Úr jelenlétét, mint korábban". Csupa érzés, de alig ismerik Isten Igéjét, és nincs fogalmuk az engedelmességről. Figyeljetek ide! Ha érzések alapján éled a keresztény életedet, nem leszel engedelmes az Úrnak. Hogyan kell tehát élnünk?
(2).Az engedelmesség akkor lesz teljes, ha Isten Igéje alapján imádságos lelkülettel cselekszünk.
Jézus a Mózes parancsa (3Mózes 14. könyve) alapján adta ki a parancsot ennek az embernek. A megtisztulásnak volt egy meghatározott, bonyolult folyamata, amelyet a leprásnak követnie kellett. Ha követte volna, akkor sokat tanulhatott volna Isten szentségéről, az ember beszennyeződéséről és Isten megbocsátásáról. Még ha nem is értjük az Isten parancsai mögött álló okokat, ha engedelmeskedünk, akkor megáldva leszünk.
Az Úr Jézus a mi példánk a teljes engedelmességről. Annak érdekében, hogy a növekvő népszerűség és az egyre növekvő igények ellenére a figyelmét az Istennel való kapcsolatára összpontosítsa, azt olvassuk, hogy Jézus "gyakran visszavonult a pusztába és imádkozott" (5:16). Jézusnak időt kellett szakítania erre! Ahogy neked és nekem is. Ez nem történik meg véletlenül a zsúfolt időbeosztás és a sok felelősség mellett, amelyekkel mindannyian küzdünk. De ha megtapasztaltad Jézusnak a bűneidből való csodálatos megtisztítását, akkor Ő arra hív, hogy teljes engedelmességet tanúsíts az Ő Igéje iránt egész életedben. Ahhoz, hogy engedelmes legyél, időt kell szakítanod arra, hogy egyedül maradj Istennel és az Ő Igéjével, hogy közösségben legyél Vele.
Következtetés
Természetüknél fogva egyes emberek rendmániások, míg mások "rendetlenek". Egy kis szemét itt-ott és egy kis por a házadban nem baj, ha együtt tudsz élni vele. De egy kis bűnszemét az életedben nem jó. Egyikünk sem lehet "rendetlen", amikor a bűnről van szó. Néhány évvel ezelőtt a NASA épített egy kilencemeletes "tiszta" szobát, amely annyira tiszta, hogy minden 0,3 mikronnál nagyobb szennyeződést és port kiszűr. Egy emberi hajszál 40-100 mikron között van. Mi lenne, ha a keresztények ennyi erőfeszítést tennének, hogy kitakarítsák a bűnt az életükből! Az Úr, aki kegyelme által megtisztított minket a bűneinktől, teljes engedelmességre hív bennünket az Ő Igéje iránt. "Szentek legyetek, mert én szent vagyok" - mondja az Úr (1Pét 1:16). Jézus megtisztít minden bűnöst, aki Hozzá fordul, és aztán a parancsainak való engedelmesség által a tiszta életre hív minket. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: szuverenitásának, kétségbeesésében, engedelmességből, centiméterenként, engedelmességről, engedelmeskedett, engedelmeskednie, engedelmeskedünk, klórmészoldattal, következményével, fügefalevelekkel, istentiszteletre, pszichoterápiára, igeszakaszunkban, elszíneződésével, megtisztítására, beszennyeződött, megbocsátásáról, féltékenységgel, engedelmességre, megtisztulásnak, gyógymódjaikkal, megdöbbenésüket, megkorbácsolást, elhatározásokat, engedelmességet, megtisztíthatsz, megtisztulásért, megtapasztaltad, érzelemközpontú, elfekélyesednek, meggyógyíthatsz, figyelmeztessen, meggyógyíthatta, meggyógyítására, foglalkoztatta, orvosod lenne, keze piszkos, legjobb kórházakban, orvos napi, boncteremben kezdődött, szülészetre ment, várandós anyákat, magyar orvos, első ember, kézmosás elmulasztását, halál következményével, várandós anyák, elhalálozási arány, bábák évszázadok, arcába röhögtek, lelki párhuzam, Semmelweis Ignác, Isten Igéje, William Barclay, Szent Isten, Ádám Évát, Jézus Krisztus, Szent Istennel, Alfred Edersheim, Látjuk Jézus, Gyere Jézushoz, Valószínűleg Jézus, Isten Igéjének, Isten Igéjét,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  Fekete István - Akác  Akarat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Bounty krémes  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  képre írva  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  Png rózsa csokor  Egy bizonyos határt  Akarat  Hiányzik  Még csak most kezdődik a nap  Egy maradéktalanul uralt világ  Mai harmónia kártyám  Neked tudnod kell  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Hazára minden embernek szükség...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alvó cicák  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Bertolt Brecht -től idézet  Png telefon  Minden harmadik...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A sors  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Egy maradéktalanul uralt világ  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Őrizkednünk kell...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kutya  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gonosz démon-álarc 
Bejegyzés Címkék
orvosod lenne, keze piszkos, legjobb kórházakban, orvos napi, boncteremben kezdődött, szülészetre ment, várandós anyákat, magyar orvos, első ember, kézmosás elmulasztását, halál következményével, várandós anyák, elhalálozási arány, bábák évszázadok, arcába röhögtek, lelki párhuzam, elméjük tele, romlottság minden, saját előnyükre, ilyen embert, mosdatlan kezük, pácienseik fertőzése, fertőzést okozó, szent Isten, nagy szükségét, bűnös ezután, leprást mutat, rettegett betegség, bűnt jelképezi, hasonlóságot hangsúlyozzák, lepra szertartásilag, átfogó tisztulási, vallási közösségbe, legrosszabb formája, szörnyű betegségnek, bőrfolt fehér, jóindulatúbb forma, bőrelszíneződésre korlátozódik, kezeletlen esetek, betegség rosszabbik, fekélyekből bűzös, szemöldök kihullik, szemek mereven, hangszalagok elfekélyesednek, hang rekedtté, légzés zihálóvá, tapintás mindig, beteg fekélyes, lepra azzal, test valamelyik, idegpályák érintettek, izmok elsorvadnak, inak összehúzódnak, kezek olyanok, ember centiméterenként, lepra ezen, teste félig, fizikai betegség, szörnyű társadalmi, ókori Izraelben, mózesi törvény, orvos elmondja, embert teljesen, tanítványok ijedten, beteg emberhez, további megdöbbenésüket, ember azonnal, csoda megmutatja, lelki lecke, első lépés, leprás tudta, esetleges megkorbácsolást, ember kétségbeejtő, leprája okozott, leprások szertartásilag, nyilvános istentiszteletből, tisztátalan bűnösök, mennyben Istennel, lepra nemcsak, külső megjelenést, belső szerveket, szennyes rongyok, kapcsolatok megszakadását, leprásnak családjától, nyakát átkarolják, elszigeteltség megszakította, korábban szoros, emberi kapcsolatok, bűnt magányt, bűnös számára, leprás ember, első házaspár, bűnösök gyakran, hideg miatt, bűnösnek fizikai, leprás meggyógyítására, másik helyzetben, halott test, bűnre nincs, szegény leprástól, leprásnak valamilyen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.